24 Eylül 2008 Çarşamba

Kanser Korkusu

Medyada hergün kanser haberleri yer alıyor ve bunların çoğunda da evimizde herkesin kullandığı cihazların ne kadar kanserojen (ölümcül) olduğu anlatılıyor. Bu haberlerde doğruluk payı yok mu? Elbette var ama sorun doğru veya yanlış olmalarında değil, sorun abartı anlatımda.

Avustralyalı kanser uzmanı Professor Brendan Stewart, Mutation Research Reviews dergisinde yayınlanan raporunda sigara, alkol ve uzun süreli güneş ışığına maruz kalmayı kanserin en önemli sebepleri olarak gösteriyor. Amacının medyanın sebep olduğu gereksiz korkuyu azaltıp dikkatleri kanserin gerçek sebeplerine çekmek olduğunu söyleyen Profesor Stewart en büyük kanserojen mitler olarak şunları sıralıyor:

  • Tamponlardaki asbest ve plastiklerdeki dioksin.
  • Kahve, suni şekerlendiriciler, deodorantlar, diş dolguları, meme implantları.

Bunlarda kanserojen etki olsa bile bunun dikkate alınmayı gerektirecek kadar öenmli olmadığını söylüyor.

Kanser sebeplerinin liste başında ise sigara içmek var ve onu da pasif içicilik takip ediyor. Üstelik bu kanıtlanmış bir sebep.

Diğer kanıtlanmış sebepler arasında alkol, uzun süre güneş ışığı altında kalmak, bazı kimyasallarla sürekli temas halinde bulunmak. Bunların yanında henüz kanıtlanmamış ama büyük ihtimalle kansere sebebiyet verebilecek olaylar var; hava kirliliği, solaryum, marijuana kullanımı, işlenmiş etlerde yer alan bazı kimyasallar.

Unutmayalım ki her yeni icatla birlikte medyada yeni bir hastalık korkusu haber yapılıyor, tv, radyo, cep telefonları vs, bunlardan yayılan elektromanyetik dalgaların kansere sebep olduğunu hala okuyoruz. Cep telefonlarıyla ilgili henüz yeterli araştırma olmasa da tv ve radyo neredeyse bir asırdır (en azından ABDde) hayatımızda. Mesela Amerikalıları ele alırsak en yeni icatların hepsini kullanıyorlar, hormonlu gıdalarla besleniyorlar, evleri nükleer santrallerin yanında vs buna rağmen ortalama ömürlerine baktığımızda bizden çok daha iyi bir durumdalar. Evet daha iyi bir sağlık sistemine sahip olabilirler. Ama zaten benim söylemek istediğim, ufak detaylara odaklanmak yerine sağlık için asıl önemli olan işleri yapmamız gerektiği.

Hiç yorum yok: