21 Eylül 2008 Pazar

Vejetaryenlik Beyne Zararli

Doksanlı yıllardan günümüze doğu dinlerine olan artan ilgiyle beraber vejetaryenlikde popülerlik kazandı. Eteyemezlik olarak da adlandırabileceğimiz vejetaryenlik et, balık hatta yumurta, süt ve süt ürünlerini yememe durumuna deniyor.

Bazı insanlar hayvanları yemek için beslemenin ve öldürmenin yanlış olduğunu düşünürler ve bundan dolayı et yemezler. Öte yandan, etsiz beslenmenin daha sağlıklı olduğu gerekçesiyle etyemez olanlar da vardır. Bunu diğerlerinin düşüncesine saygılı bir şekilde yapanlar olduğu gibi PETA grubu gibi olayı şiddete bile vardıran gruplar da var. Hayvanları öldürmenin yanlış olduğu düşüncesine karşı söylenecek çok bir şey yok, ama bu grupta yeralanların köpek dişimizin varlığının nedenlerini araştırmaları gerekebilir. İkinci argüman olan etsiz beslenmenin daha sağlıklı olduğu düşüncesi ise biraz daha tartışmaya açık bir önerme. Bu konudaki en büyük tartışma B12 vitamini üzerinden yapılıyor.

Siyanokobalamin, yaygın olarak B12 vitamini olarak bilinen vitamin. Özellikle hayvansal dokularda bulunur. Sebzelerde bulunmaz, bu yüzden vegan (tamamen bitkisel) beslenen kişilerde zaman zaman B12 vitamini içeren kompleks haplar kullanmaları gerekebilir.

B12 Vitamini anemi hastalığını önlemek için gereklidir, alyuvar üretiminde folik asitin düzenlenmesine yardım eder ve demir kullanımına yardımcı olur. Doğru sindirim, besinlerin alınması, protein sentezi, karbonhidrat ve yağ metabolizması için gereklidir.

İnsan bedeni 5 yıllık B12 vitamini depolayabilir. B12 Sinir tahribatını önler, doğurganlığı sağlar, hücre oluşumunu ve uzun yaşamasını sağlar, sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştırır, hafızanın güçlenmesine ve öğrenmeye yardım eder.

Bu vitaminin eksikliğinde yürüme bozukluğu, kronik yorgunluk, depresyon, sindirim bozuklukları, baş dönmesi, uyku hali, karaciğer büyümesi, göz bozuklukları, halüsinasyonlar, baş ağrıları, dil enfeksiyonu, huzursuzluk, zor nefes alma, hafıza kaybı, sinirsel bozulmalar, kalp çarpıntısı, kansızlık, kulaklarda çınlama, omurilik yıpranması gibi rahatsızlıklar görülebilir. Vitamin B12 eksikliği çoğu kez kalın sinir liflerinin miyelin kaybıdır. Bunun bir sonucu olarak birçok insanda dış duyu kaybı fazladır ve şiddetli vakalarda felç olması bile olasıdır.

B12 vitamini, bir hidrojen alıcısı olarak koenzim görevi yapar ve çeşitli metabolizma faaliyetleri yürütür. En önemli işlevi belki de gen kopyalanmasında koenzim olarak fonksiyon göstermesidir. Bu sayede B12 vitaminin iki önemli görevi olduğu söylenebilir: büyümeyi ve eritrositlerin oluşumunu hızlandırma.

Son zamanlarda yapılan bir araştırmada 61 ve 87 yaş aralığındaki 107 kişi üzerinde (hiçbirinde B12 eksikiliği yokken) yapılan bir incelemede B12 vitamini yüksek olan kişilerde daha düşük seviyedekilerine göre beyin küçülmesi 6 kat daha az görülmüş.

Hiç yorum yok: